Web dizajn (engl. Web design) predstavlja grafičko osmišljavanje ili dizajniranje Internet stranice koristeći slike, jezik za označavanje i formiranje HTML, standardizaciju i upotrebljivost stranice.Web dizajn je širok pojam koji obuhvata različite veštine, standarde i discipline koji se koriste u proizvodnji i održavanju internet stranica. Oblasti web-dizajna obuhvataju; web i grafički dizajn, dizajn interfejsa, autoring, uključujući standardizovani kod, korisničko okruženje i optimizaciju za web pretraživače.

Mnogi pojedinci najčešće će raditi u timovima koji pokrivaju različite aspekte procesa projektovanja, dok će drugi web-dizajneri samostalno pokriti sve oblasti. Izraz web-dizajn se obično koristi da opiše proces dizajna koji se odnosi na prednji dio (izgled stranice) i projektovanje web-sajta uključujući pisanje koda. Raširena je pogrešna pretpostavka da pod taj pojam spada i razvoj Internet softvera (engl. Web development), iako su u suštini to dvije sasvim različite oblasti. Od web-dizajnera se očekuje da zadovolji potrebne uslove izgleda i funkcionalnosti web-sajta, ukoliko njihova uloga podrazumjeva i pisanje koda potrebno je da budu u toku sa web standardima.

Iako web-dizajn nastao skoro, može biti lako povezan sa drugim oblastima kao što su grafički dizajn. Oblast web-dizajna takođe predstavlja trenutno tehnološko stanovište. Ova oblast je postala sastavni dio svakodnevnog života ljudi. Teško je zamisliti internet bez animiranih slika, različitih stilova tipografije, šarenih pozadinskih slika i muzike.

 
 

Web dizajneri koriste niz različitih alata u zavisnosti od proizvodnog procesa u koji su uključeni. Ovi alati su ažurirani vremenom po najnovijim standardima i verzijama softvera, ali su principi koji stoje iza njih ostali isti. Web grafički dizajneri koriste vektorsku i rastersku grafiku za kreiranje slika formatiranih za Web ili dizajn prototipa. Tehnologije koje se koriste za kreiranje web-sajtova uključuju standardizovane oznake koje mogu biti napisane ručno ili generisani od strane WYSIWYG softvera za uređivanje. Postoji takođe vlasnički softver baziran na dodatcima (plug-ins) koji zaobilazi klijent verziju pretraživača, to su često WYSIWYG, ali sa opcijom korišćenja jezika za skriptovanje tog softvera. Alati koji služe za optimizaciju veb-sajta za pretraživače(SEO), mogu se koristiti za provjeru rangiranja stranica i njihovom analizom predlagati poboljšanja. Ostali alati koje web-dizajneri mogu da koriste uključuju mogućnost upotrebe validatora i druge alatke za testiranje upotrebljivosti i pristupačnosti kako bi osigurali da njihovi web-sajtovi ispunjavaju smjernice web pristupačnosti.

 


Početna | O školi | O nama | Galerija
Design by : Hodžić Adnan

Copyright © Sva prava zadržana.