OLIMPIJSKI GRAD SARAJEVO 

Grad Sarajevo je prošao kroz vlastitu kulturnu, sportsku, ekonomsku i turističku renesansu, zahvaljujući pripremama za održanje ZOI u Sarajevu. Pripreme su trajale godinama i kao rezultat toga u gradu je izgrađeno većina današnjih saobraćajnica, hotelskih kompleksa kako na planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, tako i u gradu, potpuno novi telekomunikcijski, električni i toplotni sistemi, sportski centri Skenderija i Zetra, kao i dvosjede i trosjede žičare i ski liftovi.

Zahvaljujući ZOI 1984 godine, cijeli svijet je čuo za Sarajevo te je ovaj grad postao centar svjetskih i medijskih interesovanja. Zimske Olimpijske Igre su bez sumnje najbolja stvar koja se desila kako našem gradu tako i državi.

Na ceremoniji zatvaranja ZOI tadašnji predsjednik Međunarodnog Organizacijskog Komiteta Juan Antonio Samaranch je rekao kako je Sarajevo najbolji organzator ZOI u historiji Igara.

Olimpijski duh iz '84 još uvijek živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama. Veoma smo ponosni na činjenicu da Sarajevo i danas služi kao primjer jednog od najboljih organizatora Zimskih Olimpijskih Igara cijelom svijetu.

 

 

 
OLIMPIJSKE IGRE

Sarajevo je organizaciju zimske olimpijade dobilo u konkurenciji s japanskim Sapporom i zajedničkom kandidaturom švedskih gradova Falun i Göteborg. MOK se pri tome djelomično vodio političkim razlozima - kao nesvrstana zemlja, tadašnja Jugoslavija je davala manje prilike za hladnoratovske bojkote - no glavni je motiv ipak bila želja da se Igre, kao simbol svjetskog mira i bratstva među ljudima - održe u gradu koji je dotada obično bio vezivan za izbijanje prvog svjetskog rata.

                                                                                                                 Pročitaj više...