XIV zimske olimpijske igre su održane 1984. godine u Sarajevu. Ostali gradovi kandidati su bili Sapporo (Japan) i Falun/Göteborg (Švedska). Sarajevo je organizaciju zimske olimpijade dobilo u konkurenciji s japanskim Sapporom i zajedničkom kandidaturom švedskih gradova Falun i Göteborg. MOK se pri tome djelomično vodio političkim razlozima - kao nesvrstana zemlja, tadašnja Jugoslavija je davala manje prilike za hladnoratovske bojkote - no glavni je motiv ipak bila želja da se Igre, kao simbol svjetskog mira i bratstva među ljudima - održe u gradu koji je dotada obično bio vezivan za izbijanje prvog svjetskog rata.

 
 
   
 

Sa nostalgijom ali i ponosom se Sarajevo sjeća svoje “zimske bajke”, Olimpijskih igara održanih 1984. godine. Uz obilježavanje 29. godišnjice, naviru lijepa sjećanja koja, ipak, prate saznanja kako je malo realno očekivati da se ikada, ili bar u skorijoj budućnosti, na ovim prostorima može ponoviti takav veliki sportski događaj. Bili smo tada bolji od japanskog Sapora i švedskih gradova Falun i Geteburg. Bili smo jedina socijalistička zemlja u istoriji olimpijskih igara i jedina u ovom dijelu Evrope koja je bila domaćin ovom jedinstvenom sportskom događaju. Na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine učestvovalo je 49 nacionalnih reprezentacija, sa gotovo 1.300 sportista na 39 takmičenja. Pored svega što je napravljeno, a nije malo, ovo su bile prve olimpijske igre koje su završile sa novčanim dobitkom od 12 miliona dolara. Ne treba ni spominjati da se hiljade i hiljade volontera svojevoljno prijavilo da pomogne organizaciji igara.Ni pod razno ne smijemo zaboraviti spomenuti Vučka, maskotu i najvećeg simbola Olimpijade. Vučko je simbolizovao želju da se ljudi sprijatelje sa životinjama, a jednim dijelom je to i postignuto.

 

Kratak pregled:

 • Prve Zimske olimpijske igre u komunističkoj državi.
 • Organizacija 14. ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda bila je ostvarena od prodaje prava na televizijski prenos.
 • Ukupno je prodato 250.000 ulaznica, a samo u inostranstvu 200.000, dok su TV prenos sarajevske "bijele olimpijade" pratile dvije milijarde ljudi.
 • Učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa ZOI je izvještavalo preko 4.500 novinara.
 • Nakon 14. ZOI, Sarajevu je, uz olimpijske objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela a bilo je otvoreno i 9.500 novih radnih mjesta.
 • Izložba o olimpijskome Sarajevu obišla je 1.640 gradova bivše Jugoslavije i svijeta.
 • Ovo su bile prve igre za Huana Antonija Samarancha kao predsjednika IOC-a (Medjunarodnog Olimpijskog Komiteta)
 • Maria-Lisa Hamalainen iz Norveške, najuspješnija je takmičarka na Igrama, koja je osvojila tri pojedinačne zlatne medalje i jednu bronzanu.
 • Bill Johnson je postao prvi Amerikanac koji je pobijedio u spustu na nekim ZOI.
 • Gunde Svan (Svedska)- osvaja svoju prvu od ukupno 17 (11 zlatnih) u nizu medalja na Zimskim Olimpijadama i Svijetskim prvenstvima.
 • Bile su to posljednje Igre čija svečanost zatvaranja je obavljena u zatvorenom prostoru.