• Naslovna
  • O ZOI '84
  • Galerija
  • Kontakt
  O Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu '84  
 

Međunarodni Olimpijski komitet je 1978 god. dao dozvolu Gradu Sarajevo za organizaciju ZOI. Organizacija Igara zahtjevala je potpuno sposoban tim ljudi, od kojeih se očekivalo da obezbjedi i realizira plan i program održavanja ZOI.

Gradsko vijeće je donijelo odluku za formiranje Organizacionog Komiteta, a nakon uspiješno realiziranih XIV Zimskih Igara u Sarajevu, komitet postaje službeno preduzeće ZOI’84 OLIMPIJSKI CENTARSARAJEVO D.O.O. 23 Marta 1984, pravni slijednik Organizacijskog Komiteta XIV zimskih olimpijskih igara, s hotelima, poslovnim turizmom, sportom kao glavnim aktivnostima post-olimpijskog perioda.

Danas je ovo Kantonalno Javno Preduzeće koje zapošljava oko 140 iskusnih i kreativnih lica, koja imaju za cilj oživljavanje olimpijskog duha kao i obezbjeđivanje neophodnih aktivnosti za organizaciju novih olimpijskih igara u Sarajevu.

Po završetku ZOI 1984 godine u sastav KJP ZOI'84 OCS D.O.O. ušli su svi objekti izgrađeni za potrebe Olimpijade, a u našem se sastavu trenutno se nalaze i dijeluju slijedeće organizacione jedinice:
Direkcija;

Ski Centar Bjelašnica –Igman;
Olimpijski kompleks Zetra;
ZOI TOURS /Turistička agencija/.

U posjedu KJP ZOI'84 OCS D.O.O. je i bob i sanjkaška staza na Trebeviću, koja je,a zajedno sa svim objektima na ovoj planini, uništena tokom protekle Agresije na BiH. Obnova bob i sanjkaške staze na Trebeviću zahtijeva ogromna finansijska sredstva, koje KJP ZOI'84 OCS D.O.O. trenutno nije u mogućnosti izdvojiti. S ciljem oživljavanja ove planine i njegovanja njenih vrijednosti i potencijala KJP ZOI'84 OCS D.O.O. namjerava u narednom periodu realizirati niz ljetnih sadržaja.

Mnogi objekti izgrađeni tokom ZOI 1984 su porušeni za vrijeme agresije na BIH (1992-1995).KJP ZOI ’84 OLIMPIJSKI CENTAR SARAJEVO D.O.O. je u proteklom periodu učinio mnogo na rekonstrukciji objekata kao i obogaćivanju trenutne ponude na našim olimpijskim ljepoticama ali i u olimpijskom kompleksu Zetra.

 

Danas nam je cilj da:
• Učinimo Sarajevo centrom Međunarodnih sportskih zbivanja a prvenstveno Zimskih sportova;
• Rekonstruiramo porušene objekte sagrađene tokom ZOI 1984;
• Kroz saradnju s domaćim i stranim agencijama razvijamo program turizma;
• Intenziviramo rad na organizaciji kulturnih manifestacija u ZOI-jevim objektima;
• Radimo na povezivanju sa svjetskim olimpijskim gradovima s ciljem razvijanja olimpijske solidarnosti;
• Promoviramo turističke potencijale i bogatstva naših olimpijskih planina, ali i cijele države BIH.


OLIMPIJSKI GRAD SARAJEVO Grad Sarajevo je prošao kroz vlastitu kulturnu, sportsku, ekonomsku i turističku renesansu, zahvaljujući pripremama za održanje ZOI u Sarajevu. Pripreme su trajale godinama i kao rezultat toga u gradu je izgrađeno većina današnjih saobraćajnica, hotelskih kompleksa kako na planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, tako i u gradu, potpuno novi telekomunikcijski, električni i toplotni sistemi, sportski centri Skenderija i Zetra, kao i dvosjede i trosjede žičare i ski liftovi.

Zahvaljujući ZOI 1984 godine, cijeli svijet je čuo za Sarajevo te je ovaj grad postao centar svjetskih i medijskih interesovanja. Zimske Olimpijske Igre su bez sumnje najbolja stvar koja se desila kako našem gradu tako i državi.

Na ceremoniji zatvaranja ZOI tadašnji predsjednik Međunarodnog Organizacijskog Komiteta Juan Antonio Samaranch je rekao kako je Sarajevo najbolji organzator ZOI u historiji Igara.

Olimpijski duh iz '84 još uvijek živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama. Veoma smo ponosni na činjenicu da Sarajevo i danas služi kao primjer jednog od najboljih organizatora Zimskih Olimpijskih Igara cijelom svijetu.

 

                              Naslovna | O Zoi '84 | Galerija | Kontakt
                              Copyright © 2013 Sva prava zadržana. | Esad Klačar